Trøndersk Nosework Cup 2020 - Hundefryd

Selvstendige hundetrenere og instuktører som ønsker å spre gleden med hund! Vi samarbeider for å spre kunnskap, optimalisere og stadig forbedre kursopplevelsen. For gleden er best når den deles!

kontakt@hundefryd.no Instruktør Hanne Lereggen Johansen Instruktør Karin H. Antonsen Instruktør Henriette Hollingsholm
Følg oss

TRØNDERSK

NOSEWORK

CUP 2020

Er tiden inne til å finne på morsomme ting,

med engasjerte Noseworkere i Trøndelag?

 

Vi har gleden av å invitere alle, store og små – til å delta på en uhøytidlig, morsom, utfordrende og lærerik Nosework Cup. Med flotte premier, kåringer og nominasjoner!

For deg som er konkurranselysten, kan du nå sikte deg inn på flere premier – og for deg som bare er på utkikk etter å ha det gøy og lære noe mer, har du en flott mulighet her!

Målet med denne aktiviteten er å bidra til, engasjere og inspirere til flere aktiviteter rundt Nosework. Dette er noe helt nytt som gjøres på frivillig basis – så hvis du har noe du vil bidra med, innspill eller forslag til noe kult – si ifra! Vi trenger din hjelp til å gjøre dette til årets kuleste happening!

I løpet av året 2020 vil det bli satt opp fellestreninger, hvor du også vil få muligheten til å delta på en eller flere cupsøk. På slutten av året håper vi å kunne invitere til en skikkelig avslutning og feiring, med morsomme aktiviteter og premieutdeling!

Følg Trøndersk Nosework Cup 2020
på Facebook (arrangement)

Hva går det ut på?

Sammen med fellestreningene vil det også settes opp søksbaner som man kan prøve seg på. Dette er blindsøk, som inneholder lukten bjørk (kun 1 luktkilde). Uansett bane, har man tre minutter på å gjennomføre søket. Alle søk vil bedømmes av samme person som gir poeng ut i fra hva de observerer i søket. Her er det fokus på tillitt, samarbeid, ekvipasjen i sin helhet og evne til å vurdere og løse oppgaven.

Dette er noe helt nytt for oss som arrangerer og vi setter pris på alle innspill og bidrag som kan løfte dette til å bli noe morsomt, spennende og artig for alle som deltar.

 

Hvor foregår søkene?

Søkene vil være i forbindelse med fellestrening. Det kan være søk på anvist område/bane/innendørs/utendørssøk på området. Steder og tidspunkt kan variere og endres underveis, så det er viktig at man holde seg oppdatert.
Det vil legges ut arrangement på facebook. For deg som ikke er aktiv på Facebook, send gjerne en mail til kontakt@hundefryd.no. Da vil du motta mail dagen før cup / fellestrening.

 

Når foregår søkene?

På oppsatte fellestreninger. Fellestrening starter 19:00 og søkstart i cupen vil være 19:30. Det gjøres oppmerksom på at det kan dukke opp flere muligheter enn først satt opp som ikke er en del av fellestreningene og noen søk i cupen kan flyttes. Det er opp til hver enkelt å følge med på informasjon som blir gitt. Dette legges ut på Facebook. Det kan i enkelte tilfeller også settes opp kvelder som eksklusivt bare inneholder cup søk, hvis man har tilgang til spennende lokaler.
Er du ikke aktiv på facebook? Send oss en mail på kontakt@hundefryd.no– så sendes det ut mail om det skjer endringer og oppdatering om når/hvor neste søk foregår.

 

Deltagelse:

Det vil være begrensede plasser og påmelding skjer på stedet. Vil det forøvrig være stor pågang, vil det utarbeides forhåndspåmelding og rullerende liste, slik at det blir rettferdig fordeling.

Hvordan samler man poeng?

Ved å delta. Ekvipasjen blir får en poengsum fra 0-10 for hvert moment
I to moment kan man få 0-20.
Man får poeng utdelt for:

  • Motivasjon
  • Båndføring
  • Samarbeid
  • Belønning

I disse momentene kan du samle 0 – 10 poeng (maks 40 poeng)

I tillegg vil det være 0-20 poeng (til sammen 40 poeng)

  • Søket i sin helhet
  • Ekvipasjen i sin helhet

Totalt kan man samle maks 80 poeng i de 6 momentene.
I tillegg mottar du 2 poeng for deltagelse/gjennomført søk og 4 poeng ved meld av riktig funn. For å kåre en vinner, vil det poengene av antall søk man har deltatt på – fordelt på antall mulige søk det er mulig å delta på gjennom 2020 – hvor deltagelse og poeng for funn kommer som tilleggspoeng.

Det vil da altså lønne seg å delta på flest mulig søk.

 

Hva koster det å delta?

Det koster ingenting å delta på fellestrening, men for å prøve seg på et søk i cupen koster det 60,- pr gang. Det blir begrenset med plasser (dessverre), så det blir første-mann-til-mølla prinsipp. Det understrekes at dette er et frivillig arrangement som blir gjennomført av engasjement – så pengene går direkte tilbake til premier og andre aktiviteter relatert til Nosework. Det betales via VIPPS på stedet.

Hvis det blir stor pågang og siden det er begrensede muligheter for å delta, vil det settes opp liste som rulleres, slik at det blir rettferdig ovenfor alle.

Premieutdeling og avslutning:

På slutten av året skal årets vinnere premieres, de Trønderske Noseworkerne få sin ære og medalje og fotografen kåres. Da inviterer vi til en gøyal treningsøkt og aktivitet – med bl.a Quiz… og kanskje noe mer 😉

Premiering

Førsteplass og tittelen:
ÅRETS TRØNDERSKE NOSEWORKER 2020!
2. Plass
3. Plass

 

Flest poeng – Trøndersk Nosework Cup 2020

Dette blir da den samlede poengsummen, uten gjennomsnitt. Den ekvipasjen som rett og slett har samlet flest poeng gjennom 2020.

 

ÅRETS TRØNDERSKE NOSEWORK STJERNER 2020
Den ekvipasjen (hund og eier) som skiller seg ut på en positiv måte. Dette kan være uavhengig av poeng, og kan tildeles alle. Det kan være en gitt eller flere situasjoner der ekvipasjen utmerker seg. Tildelingen skal begrunnes av de som deler ut poeng.

Kåring

Det vil også være kåring av Nosework Fotografen 2020 og Årets Nosework Bilde 2020!

Trønderske Nosework Fotograf 2020!
Den «Fotografen» som poster flest bilder/videoer på Instagram av fellestreningene og cupen under hashtaggen:
#TNWC2020 #TrønderNW2020

 

Årets Trønderske Nosework Bilde 2020:
Bilde av din hund, folk, stemning – eller hva enn det skulle være som dukker opp på fellestrening. Kriteriet er at bildet må være tatt under fellestrening. Bildet kåres via avstemming på årets siste fellestrening/aktivitet. Man kan også sende inn bilde direkte til kontakt@hundefryd.no (Merk: Årets Trønderske Nosework Bilde 2020)
Eller bruke hashtaggen #TNWC2020 #TrønderNW2020

Nominasjoner

Formålet med cupen og fellestreningene, er å skape engasjement og godt treningsmiljø for alle som er interesserte i Nosework. For å bidra til dette, oppfordrer vi alle til å nominere personer som gjør et godt inntrykk eller sette spor. De man nominerer, må ikke delta i cupen, men være en del av fellestreningene.
Vi håper dette vil bidra til at alle vil dele egen erfaring, kunnskap og spre godt humør – slik at dette er fellestreninger som folk gleder seg til å delta på!

Humørsprederen! – Trønderske Noseworker 2020!

Den personen som sprer god stemning og bidrar til at folk føler seg hjemme. Eller er det kanskje komikeren som sprer latter i gruppen?

Læremestern! – Trønderske Noseworker 2020!

Den personen som engasjerer seg og prøver å lære bort, slik at alle kan lykkes.

Inspirerende ekvipasje – Trønderske Noseworker 2020!

Den ekvipasjen (hund og eier) som inspirerer og setter spor.

Jeg vil nominere:

Send inn din nominasjon her, eller send en direkte mail til kontakt@hundefryd.no.
Nominasjonen kan være anonym (skriv gjerne at du ikke vil at navn skal nevnes), men begrunnelsen(e) vil brukes til å kåre de ulike vinnerne!

Om Trøndersk Nosework Cup 2020

Trøndersk Nosework Cup 2020 er en frivillig aktivitet satt sammen av Hanne og Karin (Hundefryd) med ønske om å gi et tilbud til aktive Noseworkere i Trøndelag. Formålet er å skape engasjement og godt miljø rundt Nosework, samtidig som det skal være en arena for å teste seg selv, hunden og prøve seg ut i ulike typer søk. Dette skal være et lavterskeltilbud, der alle kan prøve seg, nybegynnere som erfaren. Det er viktig at alle skal ha mulighet til å delta, men samtidig kan det være begrensende hvor mye søk kan tilpasses. Det skal prøves, så langt det lar seg gjøre, å legge opp søkene slik at de som har hunder som er reaktiv (av ulike grunner) skal ha best mulige forutsetninger for å delta. Det er derfor viktig å påpeke at du som er deltager, eller engasjert i Nosework, også er med på å bidra for en god gjennomføring for alle parter. Alle bidrag mottas med takk.

Poeng:

Det er delt inn i 4 momenter, hvor det gis poeng fra 0-10 og to momenter hvor det gies poeng fra 0-20. Det er i hovedsak fokus på at ekvipasjen gjennomfører bra søk, basert på oppgaven/utfordringen søket gir.

 

Tid:

Alle søkene som legges opp har tid på 3 minutter. Tid beregnes ikke. Man får derimot poeng basert på gjennomførelse og man kan i tillegg samle 4 ekstra poeng for meld av funn på riktig sted. Går man ut tiden uten meld av funn, vil man kun samle poeng for deltagelsen (2 poeng).

 

Lukt:

Det vil legges ut en luktkilde av lukten Bjørk. Vanskelighetsgraden kan variere.

 

Funn:

Meld av funn må gjøres tydelig og i det hunden signaliserer eller markerer. Det er ikke mulig å gå tilbake å påpeke at lukten ligger der, selv om dette er rett sted. Man får  4 ekstrapoeng ved meld av funn på riktig sted, i det hunden signaliserer, markerer eller befinner seg ved luktkilde. Ved feilmeldt funn, kan man fortsatt prøve seg videre innenfor tidsrammen på 3 minutter, men man mottar da ikke poeng hvis hunden finner luktkilden etter feilmeldt funn.

Det er lov å belønne funn, men da 50cm unna luktkilde og uten å forurense/søle med godbiter eller leke i søksområdet.

Tomsøk:

Det vil ikke være tomsøk (søksområde hvor det ikke er lagt lukt). Det vil derfor ikke være behov for å melde tomsøk.

Beregning av plassering:

1. Plass – Årets Trønderske Noseworker 2020.
2. Plass – Årets Trønderske Noseworker 2020.
3. Plass – Årets trønderske Noseworker 2020

Det vil legges ut komplett liste, men premiering vil være for 1, 2 og 3. plass.
Beregningen vil være gjennomsnittet av ekvipasjenspoeng fordelt på antall søk i cuppen. Poeng for deltagelse og funn vil komme utenom (vil plusses på gjennomsnittet).

Eksempel:
Det har vært 20 mulige søk å gjennomføre. Du har deltatt på fire søk, med topp score og funn hver gang.
Det betyr at du har samlet 80 poeng på hvert søk og for de fire søkene samler du 2 poeng for deltagelse og 4 poeng for funn.

80 poeng + 2 poeng (deltagelse) + 4 poeng for funn.
80 poeng + 2 poeng (deltagelse) + 4 poeng for funn.
80 poeng + 2 poeng (deltagelse) + 4 poeng for funn.
80 poeng + 2 poeng (deltagelse) + 4 poeng for funn.

Du har da samlet:
320 (deltagelse og poeng for funn kommer utenom)

La oss si at cuppen har hatt 20 mulige søk å delta på.

Da deles poengene du har samlet med 20:
320/20=16 

I tillegg kommer de poengene du har samlet for deltagelse og funn.
2 poeng x 4 deltagelser = 8 poeng
4 poeng x 4 funn = 16
Samlet poeng = 24

Du får da altså 16 poeng i gjennomsnitt av alle antall mulige søk i cuppen (som i denne utregningen er 20 søk), pluss de 24 poengene for deltagelse og funn. 
Totalt: 40 poeng

 

Andre titler:

Flest poeng – Trøndersk Nosework Cup 2020

Dette blir da den samlede poengsummen, uten gjennomsnitt. Den ekvipasjen som rett og slett har samlet flest poeng gjennom 2020.

 

ÅRETS TRØNDERSKE NOSEWORK STJERNER 2020
Den ekvipasjen (hund og eier) som skiller seg ut på en positiv måte. Dette kan være uavhengig av poeng, og kan tildeles alle. Det kan være en gitt eller flere situasjoner der ekvipasjen utmerker seg. Dette bestemmes de som deler ut poeng i søk og tildelingen skal begrunnes! 

Momentene:

Motivasjon:

Hundens motivasjon under det aktuelle søket. Her vil det legges vekt på om hunden viser godt søkearbeid etter dens forutsetninger og har motivasjon til å finne lukten.
Den som setter poeng vil se etter hundens glede, iver og entusiasme. Om hunden faller ut på grunn av forstyrrelser som skjer, trenger ikke dette nødvendigvis å slå negativt ut på poengene, men det avhenger av ekvipasjens evne til å hente seg inn igjen (Punkt: Samarbeid og Ekvipasjen i sin helhet).

Poeng motivasjon:
0-10 poeng
0 poeng: Hunden viser ingen tegn til å ville søke
10 poeng: Hunden viser i stor grad motivasjon på lukt og stor glede under søket.

 

Båndføring/plassering

Hundeførers evne til å føre båndet og plassere seg slik at det ikke forstyrrer, men hjelper hunden i sitt søk. Fører skal også prøve å plassere seg slik at hunden jobber mest effektivt. Hvis søk foregår uten bånd, er det plassering som poengteres.
Den som setter poeng vil se etter hvordan personen plasserer seg før start og plassering under søket, basert på sannsynligheten for hvor luktbildet har havnet. Under søk er det viktig at bånd ikke forstyrrer/forurenser søksområdet, eller at personen ikke forurenser (flytter eller kommer bort i ting)

Poeng båndføring/plassering:
0-10 poeng
0 poeng: Fører plasserer seg i veien, båndet forstyrrer søket, fører/bånd forurenser og flytter gjenstander i søksområdet i den grad at det er vanskelig å gjennomføre søket. Om det forurenses for mye, vil ekvipasjen få beskjed om å avslutte søket.
10 poeng: Hundefører er plassert helt korrekt og fører hunden på en måte som gjør søket effektivt.

 

Samarbeid:

Ekvipasjens evne til å samarbeide i henhold til de oppgavene og utfordringer de møter.
Her vil den som setter poeng se etter hvordan ekvipasjen sammen løser oppgaven og utfordringer. Er f.eks søksbanen krevende for den hunden som deltar, vil det legges vekt på hvordan dette løses i form av positiv assosiasjon.

Poeng samarbeid:
0-10 poeng

0 poeng: Hundefører og hund er ikke helt på samme planet under dette søket og får ikke gjennomført i henhold til oppgave.
10 poeng: Hundefører og hund er samkjørt i stor grad, som lyser samarbeid.

Belønning:

Førers evne til å belønne oppgaven hunden gjør, på hundens egne premisser.
Her vil den som setter poeng se etter hvor godt fører evner å belønne hunden etter den oppgaven den har gjennomført, basert på oppgavens omfang. Belønning skal alltid skje på hundens premisser og det som passer best under søk. Det trenger da derimot ikke å være jubel og mye styr, men det skal sees på om hunden får bevart mestringsfølelsen og får tilstrekkelig med tilbakemelding som passer hunden. Hundefører må også vise ektefølt glede for gjennomføring. Det vil også vektlegges sammen med «Samarbeid» som forteller noe om den aktuelle ekvipasjens oppgave/utfordring. Hundefører må også påse at belønning ikke forurenser søksområdet.

Poeng belønning:
0-10 poeng
0 poeng: Hundefører belønner ikke i det hele tatt / er ikke fornøyd eller belønner i den grad at det skremmer/setter ut hunden.
10 poeng: Hundefører og hund er begge samstemt og glad for gjennomført oppgave.

Søket i sin helhet:

Her vurderes gjennomføring av søket, sammenflettet med båndføring, motivasjon og samarbeid. Her legges det vekt på at søket gjennomføres bra og at fører er løsningsorientert, uavhengig av utfordringer en ekvipasje kan møte på under aktuelt søk.
Den som setter poeng vil se søksarbeidet i sin helhet og hvordan oppgaven løses.

0-20 poeng
0 poeng: Søket ble ikke gjennomført.
20 poeng: Nydelig søk hvor hundefører og hund er samkjørt for et best mulig søk.

 

Ekvipasjen i sin helhet

Her vurderes ekvipasjen av søket, sammenflettet med båndføring, motivasjon, samarbeid og belønning. Her legges det vekt på at ekvipasjen utstråler samarbeid og er løsningsorientert, uavhengig av utfordringer en ekvipasje kan møte på under aktuelt søk.

0-20 poeng
0 poeng: Søket ble ikke gjennomført.
20 poeng: Ekvipasjen fremstår som en enhet, med samme mål og utstråler glede.

 

POENG:
Deltagelse: 2 poeng
Funn: 4 poeng.

Litt alvor

 

Dette er en aktivitet, for å bidra til et aktivt og engasjerende miljø rundt Nosework og inspirere til videre aktiviteter.
Det er derfor viktig at alle har det godt – både to- og firbeinte.

Utsetter man seg selv, andre eller hunden for fare, risikerer man å bli utvist fra søket og bedømming/deltagelse vil annulleres. Penger returneres ikke.
Det er ikke lov til å fysisk avstraffe hunden eller bevisst pålegge hunden ubehag ved bruk av høy stemme, truende oppførsel og andre ting som oppfattes som ubehagelig – uavhengig av årsak eller situasjon.


Det samme gjelder oppførsel mot andre mennesker. Den fine regelen med at hvis du ikke har noe godt å si, så ikke si noe – gjelder i stor grad. Her skal man bidra med positive innspill som kan hjelpe folk til å bli bedre. 

 

Skulle du være uenig, er det bare å gå!
Vi har ikke behov eller ønske om å ha negative personer hengende rundt på cup eller fellestrening – savnet blir du ikke 🙂 

Mest sannsynlig vil nok dette ikke skje – men det er greit å vite at vi vil reagere om vi ser upassende oppførsel mot hunder eller andre mennesker.
Det er lov til å melde i fra og varsle.